Maof logo
Macedonian association for organic food image
Organska hrana slika 1 Organska hrana slika 2 Organska hrana slika 3 Organska hrana slika 4 Organska hrana slika 5 Organska hrana slika 6

Актуелности

Преминот кон органско земјоделство ќе доведе до 25 проценто намалување на емисијата на штетни гасови

Доколку сите земјоделски површини се транформираат во органски, со примена на регенеративни методологии, со кои во основа компостот се враќа назад во земјата и не се користи хемиско ѓубриво, ќе дојде до 25 процентно намалување на емисијата на штетните гасови...

Повеќе

ЕУ групата на ИФОАМ бара од ЕК да креира правила за поодржлив земјоделски систем

Групата на Меѓународната федерација на движењата за органско земјоделство (ИФОАМ) при Европската унија изрази задоволство од документот за квалитетот на храната, кој вчера го презентираше Европската комисија....

Повеќе

Изненадувачката приказна за млекото низ историјата

Млекото е продукт, кој е познат како важен извор на калциум и витамин Д. Но постојат многу работи кои луѓето не ги знаат за овој познат напиток....

Повеќе

ДОМ предлага Декларација за зелени општини во Македонија

Демократската обнова на Македонија - ДОМ по повод Денот на планетата Земја и лошото рангирање на Македонија на светската еколошката рејтинг листа ги повикува сите градоначалници, советници, невладини организации, политички партии и претставници на бизнис заедницата да ја поддржат Декларацијата за зелени општини....

Повеќе

Македонија сериозно заостанува во производството на органска храна

Според последните официјални податоци на меѓународната организација на асоцијацијациите за органска храна ИФОАМ, на почетокот на минатата година во светот биле регистрирани 32,2 милиони хектари сертифицирани за производство на органска храна...

Повеќе

УНКТАД: Производството на органска храна може да и помогне на Африка

Зголемениот интерес за одгледување на органска храна ќе продолжи, наспроти светската економска криза, што создава можност за подобра заработувачка за земјоделците во сиромашните земји, смета Агенцијата на ОН за трговија и развој (УНКТАД)....

Повеќе

Зголемени годинешните субвенции за органско производство

Во текот на следниве две недели, ќе се врши исплатата на субвенциите од 2008. за оние земјоделци кај кои се појавиле технички проблеми. ...

Повеќе