Maof logo
Macedonian association for organic food image
Organska hrana slika 1 Organska hrana slika 2 Organska hrana slika 3 Organska hrana slika 4 Organska hrana slika 5 Organska hrana slika 6

Актуелности

И од Опра се бара почитување на органското

Десетици илјади американски граѓани за само три дена ја потпишаа петицијата со која се бара познатата водителка Опра да ја запре рекламата на мултинационалната компанија Монсанто. Причина за оваа петиција се неколкуте скандали предизвикани од употреба на хербициди и пестициси што го произведува Монсанто, а за неколку производи од оваа компанија беше утврдено дека предизвикуваат опасни болести....

Повеќе

Данска е европски лидер во производство на здрава храна

Данска е водечка европаска земја во однос на производството на органска храна по глава на жител, а во однос на расположивите обработливи површини, од кои над 9 посто се сертифицирани како органски, оваа држава го зазема првото место во светот. Данска е и голем извозник на органска храна. Лани во повеќе европски држави, но и во Кина и САД, ...

Повеќе

За ГМО во ЕУ ќе одлучува секоја држава посебно

Според сегашните правилана ЕУ, што се дел од заедничката аграрна политика, производителите на храна имаа право да тужат некоја држава, членка на Унијата, ако им забрани примена на ГМО....

Повеќе

Во повеќе балкански земји подигнати фарми за бизони

Во неколку соседни земји веќе има фарми на бизоби ( биволи ) од чие млеко се добиба популарната моцарелак...

Повеќе

САД и порачува на Европа да се откаже од ГМО

Со отворено писмо објавено во лондонски „Тајмс’’ и голем дигитален билборд поставен пред влезот на железничката станица Ватерло познати имиња од САД, меѓу кои и Сузан Сарандон, Дерил Хана и Роберт Кенеди јуниор ги повикаа Британците и другите европјани да се придружат во акцијата за забрана на производство на генетски модифицирани организми за исхрана...

Повеќе

Четврта смотра на органска храна

На годинешната четврта по ред манифестација за органска храна, повеќе од 15-тина производители на органска храна ги промовираа своите нови производи. Според производителите и покрај тоа што ова производство е поскапо од конвенционалното, сепак е се побарно на светските пазари. ...

Повеќе

Уште една манифестација на органска храна

Во трговскиот центар „Капитол“ во скопската општина Аеродром денеска е отворен 7.Фестивал на органска храна што го организира Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство во соработка со Здружението на производители на органска храна....

Повеќе